Teprovning

108: Sniffar i påsar

Vi dricker ett ovanligt och exklusivt te från Sydkorea. Det är ett dubbeloxiderat och rostat svart te som heter Woori. För ovanlighetens skull hinner vi med ett ämne. Vi pratar halvårsavstämning och hur vi hanterar att inget är som det varit tidigare när mycket ligger på vänt. 

Veckans te: Woori

Fortsätt läsa “108: Sniffar i påsar”

Teprovning: Jin Jun Mei

Gratisprov från Teasenz

De allra finaste varianterna av Jin Jun Mei är väldigt dyra och svåra att få tag på. Detta är av bättre kvalitet men inte av högsta. Ett prisvärt alternativ som gör att alla har möjlighet att få en aning om hur detta te smakar. En väldigt spännande te som jag rekommenderar alla att prova.

Ett svart te från Wuyi bergen som är ett av de mest kända teerna från Kina.

Fortsätt läsa “Teprovning: Jin Jun Mei”

106: Nadia från Teagramsweden

I veckans avsnitt pratar vi med Nadia från Teagramsweden. Vi får veta vilka teer hon dricker, hur mycket och nya favoriter. Det blir även en blick bakom kulisserna på hennes Instagram konto och ett oväntat intresse för excel. 

Veckans te: Moroccan Minty Green Tea (T-sticks of London)

Fortsätt läsa “106: Nadia från Teagramsweden”

Teprovning: Dark & Stormy No. 521

I samarbete med Paper & Tea

Ett härligt och robust te av hög kvalitet. Passar för ruggiga höstdagar eller en kall vintermorgon. Tack till Paper & Tea för proverna av detta te.

En hyllning till östfrisien i Tyskland. En kraftig blandning av rökta teer från Indien, China och Sri Lanka. Små blad troligtvis CTC för att få den kraftfulla smaken

Fortsätt läsa “Teprovning: Dark & Stormy No. 521”

Teprovning: Cui Min Qingshan

Ett ekologiskt vitt te från Qingshan plantagen i Hunan provinsen i Kina. Det plockas för hand och består bara av knoppar och unga blad. 

Trots att det är ett handplockat ekologiskt te så tycker inte jag att det håller så hög kvalitet. Många av bladen är trasiga eller brutna, många små bitar som troligtvis bidrar till den bittra smaken. Detta tyder på att man inte är så varsam i behandlingen av teet efter att det är plockat.

Fortsätt läsa “Teprovning: Cui Min Qingshan”

103: Inofficiell visp

Vi är tillbaka och dricker Fillin matcha igen. Sist så blev det lite snabbt så denna gång tar vi oss tid att smaka ordentligt. Det blir mycket snack om matcha, vad det är och hur det kan användas. Efter det pratar Johan om 100-regeln. Veckans Te: Fillin Matcha

Vi är tillbaka och dricker Fillin matcha igen. Sist så blev det lite snabbt så denna gång tar vi oss tid att smaka ordentligt. Det blir mycket snack om matcha, vad det är och hur det kan användas. Efter det pratar Johan om 100-regeln.

Veckans Te: Fillin Matcha

Fortsätt läsa “103: Inofficiell visp”

102: Nepalianskt

Vi fortsätter testa te från Gretas te i Gränna. Denna gång blir det ett Chai med svart te från Nepal. Vi försöker sända live på Instagram samtidigt som vi spelar in så den kan uppstå en viss förvirring. Vi ger tipps om två olika böcker om te och en utbildning för att lära sig mer om te. Dessutom blir det funderingar på eventuella förändringar i podden samt statuskontroll om hur det går med teaparty.media. 

Veckans te: Masala Chai (Gretas te)

Masala Chai Nepal – Gretas te

Fortsätt läsa “102: Nepalianskt”

101: Teprover inför teprovning

Efter förra veckans jubileum är det tillbaka till normalt och siktet inställt på nästa mål. Vi pratar om teprovning och dricker English breakfast lyx från Gretas te i Gränna. Efter drygt halva tiden byter vi och pratar om dopamin avvänjning och balans. 

Veckans te: English Breakfast Lyx (Gretas te)

Fortsätt läsa “101: Teprover inför teprovning”

097: Torkat hö

Nu dricker vi Pu’er igen men denna gång en annan sort. Vi dricker en sheng eller raw Pu’er som påminner mer om grönt te. Johan tipsar om direkt och indirekt bryggning i gaiwan och att formen på tekoppen kan påverka smaken. Sedan får vi en uppdatering på teaparty.media. 

Veckans te: Pu’er mini tuo cha (sheng)

Fortsätt läsa “097: Torkat hö”

Teprovning: Pai mu tan

Vi avslutar vårt samarbete med Tehuset Java för denna gång. Det gör vi genom att dricka Pai mu tan. Pai mu tan är ett finare vitt te som även går under namnet Bai mu Dan och White Peony som betyder vit pion. Vitt te behandlas väldigt varsamt och oxideras inte, de torkas istället för att behålla formen. Det gör att vita teer har mycket teanin och antioxidanter. Just detta att det kommer från Fujian distriktet i Kina.

Fortsätt läsa “Teprovning: Pai mu tan”

093: Björkris i bastu

Vi provar ett vilt te från Grusinien, som är det gamla namnet på Georgien. Det blir även lite återkoppling och vi tänker högt på hur vi ska planera vår produktivitet under 2020. Både Johan och Martin kommer göra justeringar inför nästa år och har inte helt bestämt sina nya system.

Veckans te: Grusinien wild OP

Fortsätt läsa “093: Björkris i bastu”

Teprovning: Lung Ching

Vårt samarbete med Tehuset Java börjar närma sig sitt slut och näst sist ut är Lung Ching. Lung Ching kallas även long jing (longjing) eller bara Dragonwell. Det kommer från Zhejiang provinsen i Kina. Long jing har sex olika grader av kvalitet och de finaste sorterna odlas på sluttningen av Lions peak vid staden Hangzou. Där är marken stenig och sandig och vattnet som rinner ur källorna är väldigt rikt på mineral. På många plantage rinner vattnet ur ett drakhuvud, därav namnet Dragonwell. Nedanför berget odlas lite lägre grad och närmast staden (ibland bredvid en väg) odlas de med lägst grad. Det finns två olika skördar och den första plockas innan april. I samband med detta har man en festival kallad Quingming för att fira årets bästa skörd. Till andra skörden räknas det som plockas efter Quingming. Efter man plockat bladen viks de ihop och rostas lätt.

Fortsätt läsa “Teprovning: Lung Ching”

Teprovning: Darjeeling Marybong

Nästa te i samarbetet med Tehuset Java är Darjeeling Marybong. Till skillnad från vanligt Darjeeling kommer detta från plantaget Marybong som ligger på 1200 meters höjd. Här kan teet växa i lugn och ro på 1000 till 1900 meters höjd med utsikt över Himalaya. Det vi dricker är en höstskörd och Marybong är en av de få platser som lyckas få en skörd senare på året. Detta ger ett fylligare och nötigare smak än vanligt Darjeeling, något som Martin kan bekräfta. Ursprungligen kommer det från en kinesisk tebuske. Bladen är mörkare och kortare än första skörden och innehåller både stjälkar och bladbitar. Färgen på bladen är ljusbrunt, brunt, svart och grönt.

Fortsätt läsa “Teprovning: Darjeeling Marybong”

Teprovning: Ekologisk Jasmine

Även denna gång kommer teet från Tehuset Java och det är ekologisk grön jasmin. Jasmin kan smaka väldigt olika beroende på hur man smaksätter det. Det framgår inte hur detta te är gjort förutom att det innehåller naturliga aromer. Men det känns på smaken att det är bra.

Fortsätt läsa “Teprovning: Ekologisk Jasmine”

090: Skördeferst

Återigen blir det mycket prat om te då vi provar en lite finare sort. Det är Lung Ching eller Long jing, ibland bara Dragon Well efter platsen det odlas på. Vi pratar lite historik och olika bryggmetoder. Avslutningsvis delar vi med oss av lite pågående och kommande förändring för Produktivitéet.

Veckans te: Lung Ching (Long jing)

Fortsätt läsa “090: Skördeferst”

089: Raka saker

Vi ber om ursäkt för Johans ljud som är lite dåligt. Jag upptäckte tekniska problem efter inspelningen och försökte fixa så gott som möjligt.

Denna gång dricker vi Darjeeling Marybong även det från Tehuset Java. För ovanlighetens skull hinner vi med ett ämne denna gång och pratar om en app som Johan använder på jobbet.

Veckans te: Darjeeling Marybong

Fortsätt läsa “089: Raka saker”

Teprovning: Dong Ding Oolong

Vi fortsätter vårt samarbete med Tehuset Java och denna gången har vi testat ett oolong, närmare bestämt Formosa Dong Ding oolong.

Formosa är ett gammalt namn på nuvarande Taiwan. Dong Ding betyder ”klättra uppför berget med kalla fötter”, och är också namnet på det berg där teet växer. Oolong är sällan första valet när det kommer till te, men det är en väldigt intressant kategori. Oolongteer är halvoxiderade och ligger mellan grönt (0%) och svart (100%), just detta te har cirka 20 % oxidering.

Fortsätt läsa “Teprovning: Dong Ding Oolong”

Teprovning: Lundablandning

I samarbete med Tehuset Java kommer vi att testa några av deras teer. Först ut är deras stolthet, signaturblandning och storsäljare Lundablandning. Lundablandning har funnits sedan 70-talet och är ett delvis hemligt recept. De ingredienser som avslöjas är svart te, rosenblad, björnbärsblad, citrusskal samt naturliga aromer.

Fortsätt läsa “Teprovning: Lundablandning”

078: Mycket som kokar

Johan har varit i utlandet och har med sig te hem som det ska smaskas på. Martin har många historier om anrika bolag som handlade med te. Efter detta pratar vi om teman och säsonger för att få mer gjort. Detta passar speciellt när man har många planer och mycket man vill göra.

Veckans te: The Forbidden City Jasmine Blossom Green Tea

Fortsätt läsa “078: Mycket som kokar”

071: Midt på treet

Ibland har vi behov av att bara prata te ett helt avsnitt, detta avsnitt är ett sådant. Vi börjar med att blicka bakåt och framåt i podden innan vi går över till veckans te, Kung Markatta Earl Grey. Vi avslutar med att prata mer allmänt om te och vad vi brukar dricka.

Veckans te: Kung Markatta – Earl Grey

Fortsätt läsa “071: Midt på treet”